Naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane

Prosty przepis na naleśniki kukurydziane z mąki kukurydzianej i dodatkiem mąki ziemniaczanej. Bezglutenowe naleśniki idealne do nadziewania słodkim lub słonym farszem.

 

Naleśniki kukurydziane wykonasz błyskawicznie, wystarczy zmiksować składniki i usmażyć. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i smażyć kolejnego dnia, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Dzięki mące kukurydzianej mają piękny żółty kolor.

Doskonale pasują do słodkiego farszu z twarogu, pieczarek, mięsnego lub warzywnego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki.

Zdjęcie - Naleśniki kukurydziane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NALEŚNIKI KUKURYDZIANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 10 – 12 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki (mąkę można przesiać do miski) i miksujemy lub szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na 1 godzinę, aby ciasto „odpoczęło” i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Zdjęcie - Naleśniki kukurydziane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy