Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Zdjęcie - Naleśniki budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Najczęściej robimy te tradycyjne, ale czas od czasu próbujemy też inne smaki. Na blogu były już naleśniki z kaszy manny, które wychodzą delikatne. Były też ze szpinakiem i gryczane. Teraz przepis na budyniowe, które robimy już też od jakiegoś czasu, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, bo zanim skończyłam smażyć, to już ich prawie nie było. Naleśniki pyszne, delikatne, wyczuwamy smak budyniu. Są idealne do owoców, więc jak najbardziej możemy wykorzystać fakt, że jest ich teraz dużo. Przepis podaję tak na oko jeśli chodzi o mąkę, bo zobaczycie ile ciasto jej zabierze, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, która u mnie jest taka jak przy tradycyjnych naleśnikach. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na około 10-12 sztuk:

  • 2 jajka M
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 40 g
  • około 1 szklanka mleka 2%
  • mąka (ile zabierze ciasto)
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy wodę i mleko i miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i teraz dodajemy mąkę. Tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Najlepiej mąkę dodawać partiami.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.Układamy je jeden na drugim i nakrywamy drugim talerzem, żeby były ciepłe i miękkie. Podajemy z serkiem, bitą śmietaną, dżemem, owocami sezonowymi. Smacznego :-)

Zdjęcie - Naleśniki budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów