Naleśniki Bolognese

Naleśniki Bolognese
Zdjęcie - Naleśniki Bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Myślę, że naleśniki z sosem bolognese mogą skraść serce niejednej osobie. Łączą one miłośników kuchni włoskiej z amatorami naleśników. To świetny kompromis by nakarmić kilka bliskich osób, które nie mogą się dogadać, na co mają ochotę na obiad. Naleśniki z mięsnym farszem można wykonać według przepisu zamieszczonego niżej- z przecierem pomidorowym i bazylią lub zwyczajne, które można wykorzystać także na słodko. Część naleśników zjedliśmy z sosem słodko-kwaśnym , który prezentowałam wam w zeszłym tygodniu. Osobiście, ta wersja smakowa przypadła mi bardziej do gustu, zachęcam więc do spróbowania obu wersji :)
Naleśniki Bolognese Naleśniki: 2 jajka 150 ml przecieru pomidorowego 200 ml wody 10-12 łyżek mąki pszennej łyżka oliwy łyżeczka ostrej papryki szczypta soli garść świeżej bazylii Sos Bolognese: 500 g wołowego mięsa mielonego 300 ml przecieru pomidorowego 2-4 ząbki czosnku cebula mała marchewka papryka pół papryczki chilli garść świeżej bazylii łyżeczka słodkiej papryki
sól łyżeczka cukru
Składniki na naleśniki dokładnie połączyć, dodać porwaną świeżą bazylię. Smażyć z dwóch stron (po ok. 2 minuty) na suchej patelni. W woku lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną cebulę, papryczkę chilli i 2 ząbki czosnku - pieprzymy. Następnie wrzucamy mięso i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną paprykę i startą marchewkę na drobnych oczkach. Po kilku minutach wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Sos gotujemy 20 minut na małym ogniu. *Jeśli sos jest zbyt mało gęsty - łyżkę mąki mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy. Naleśniki wypełniamy farszem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Zapiekamy w piekarniku 7 minut, w temperaturze 180 stopni. *Naleśniki można posypać serem, ja jednak pominęłam ten etap.
Tosia

Kategorie przepisów