Najprostszy wegański blok czekoladowy
Czy może być coś lepszego niż tradycyjny deser w odświeżonej formie? I na dodatek całkiem zdrowej? Ten wegański blog czekoladowy jest po prostu niesamowity. Rozpływa się w ustach, a już jego mały kawałek gwarantuje przyjemne doznania smakowe. Dodatkowo robi się go naprawdę bardzo szybko i można do niego wykorzystać wszystkie sezonowe owoce. Jest to deser idealny na aktualną pogodę, bo włączanie piekarnika to chyba nie najlepszy pomysł podczas tych upałów :)
Najprostszy wegański blok czekoladowy
/keksówka o długości 25 cm/
1 ugotowany do miękkości batat
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
50g płatków owsianych
50g orzechów laskowych
40g suszonej żurawiny
do podania:
świeże owoce (wykorzystałam borówki)
Czekoladę gorzką razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Ostudzoną czekoladę zblendować dokładnie z ugotowanym batatem. Dodać do przygotowanej masy płatki owsiane, orzechy i żurawinę. Wszystko wymieszać łyżką. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 12 godzin do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.