Najprostsze czekoladowe-sprawdzone
To przepis z którego korzystam już dobre kilka lat. Ciasto jest naprawdę czekoladowe, podkreślone aromatem kawy. Jest to tak naprawdę przepis bazowy, bo może nam służyć jako baza pod tort czekoladowy.
Można dodać do ciasta owoce, lub tak jak ja dzisiaj zrobiłam, trochę sera twarogowego.
Możesz je podzielić na dwa lub trzy blaty i przełożyć kremem, masą kajmakową czy dżemem.
Możliwości jest mnóstwo.
Ale jeśli miałabyś jednak ochotę na coś jeszcze bardziej czekoladowego to przepis na brownie powinien Cię zadowolić.
Brownie– to przepis na dużą blaszkę
Forma: okrągła blaszka o śr 21 cm
Składniki:
3/4 szklanki zaparzonej gorącej kawy
3/4 szklanki kakao
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, to wyrównaj do 2 szklanek)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego (kokosowy bardzo ładnie podkreśla smak, ale wtedy należy go roztopić)
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatek serowy:
1 szklanka sera twarogowego (jak na sernik lub serek kremowy typu philadelhia)
2- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 175 C, i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodajemy maślankę, olej, jajka, wanilię. Mieszamy delikatnie rózgą kuchenną i powoli wlewamy zaparzoną kawę. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencje (jak gęste jogurty) Jeśli ciasto jest lejące jak ciasto naleśnikowe to dodaj trochę mąki.
- Wylewamy ciasto na blaszkę.
- Mieszamy ser z cukrem i łyżką wkładamy gdzieniegdzie w ciasto.
- Pieczemy około 50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Przechowujemy przykryte.