Najlepszy sos do sałaty
Zaczynamy sezon pikników, grilli i posiłków jedzonych na świeżym powietrzu. Choć, jak przypuszczam, to i tak karkówka i burgery rządzić będą na ruszcie, nie obędzie się też bez czegoś lżejszego. Sałata to doskonały wybór, a dobry sos do niej potrafi zdziałać cuda!
Dziś mój ulubiony dressing, zielony dzięki dodatkowy koperku i pietruszki.
Możecie oczywiście potraktować moje proporcje tylko jako wskazówkę i sami tak ustalić proporcje między składnikami kwaśnymi/słodkimi/ostrymi, by sos Wam w 100% odpowiadał. Musi mieć jednak wyrazisty smak, bo dodajemy go niewiele 2-3 łyżki na całą salaterkę.
Jako bazy użyjcie oliwy (jeśli lubicie intensywny smak), lub neutralnego oleju (np. rzepakowego), jeśli wolicie subtelniejsze sosy.
Po zmiksowaniu przelewam do słoiczka i zakręcony czeka w lodówce na kolejny posiłek. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć, by wszystkie składniki ponownie się połączyły.
Podaję proporcje na sos do 2-3 misek sałaty.
Składniki- ocet - 2 łyżki
- olej / oliwa - 6 łyżek
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda Dijon - 3/4 łyżeczki
- koper - garść
- natka pietruszki - garść
- czosnek - 2 ząbki
Wszystkie składniki sosu włóż do wysokiego naczynia dla blendowania. Zmiksuj na gładki sos. W razie konieczności dopraw do smaku.
Podawaj z mieszanką ulubionych sałat, przechowuj w lodówce, a przed użyciem wstrząśnij ;)