Najlepszy piernik staropolski

Najlepszy piernik staropolski

Piernik staropolski to wyjątkowy wypiek, pieczony z ciasta, które fermentowało kilka tygodni w chłodnym miejscu. Duża ilość przypraw korzennych i struktura ciasta sprawi, że piernik może być przechowywany nawet do kilku miesięcy. To ciasto po leżakowaniu jest mięciutkie, mocno aromatyczne, po prostu pyszne. Z nami zostaje do stycznia, im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Kto nie spróbuje, ten się nie dowie  🙂

Zdjęcie - Najlepszy piernik staropolski - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na piernik staropolski

  • 500 g mąki pszennej ( najlepiej z małego, lokalnego młyna )
  • 250 g naturalnego miodu ( lipowy, akacjowy, rzepakowy )
  • 200 g cukru
  • 125 g prawdziwego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżka kakao
  • sól na koniec łyżeczki
  • około 350 g. powideł śliwkowych ( u mnie krem śliwkowo – czekoladowy z tego przepisu –> klik )

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g masła

 

Jak zrobić piernik staropolski?

Do mniejszego garnka daj miękkie masło, miód i cukier. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, masa nie powinna się zagotować.

Do miski przesiej mąkę, sodę, przyprawę i kakao, składniki pomieszaj. Dodaj sól, mleko, wbij jajka, dodaj przestudzoną masę z miodem. Masę starannie pomieszaj, następnie wyrabiaj, do dokładnego połączenia składników.

Surowe ciasto, przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą. Zabezpieczając miskę folią, możesz zostawić małe szczeliny, na przepływ powietrza. Ciasto należy przechowywać w lodówce, około trzy – cztery tygodnie…

Długo dojrzewające ciasto na piernik, przygotuj najpóźniej pod koniec listopada, jeżeli chcesz na Święta Bożego Narodzenia cieszyć się wyjątkowym smakiem, prawdziwego staropolskiego piernika.

Gotowe ciasto daj na posypany mąką blat, ciasto będzie się kleić, dlatego posypuj mąką również dłonie. Chwilę wyrabiaj ciasto, następnie podziel na trzy równe części.

Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą część rozciągaj na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm, wyrównaj powierzchnię ciasta. Każdą część pieczemy osobno, około 15 – 17 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto będzie gotowe, kiedy delikatnie urośnie i zarumieni się z góry. Gotowe placki odłóż do schłodzenia.

Schłodzone placki przełóż powidłami, lub kremem śliwkowo – czekoladowym . Ciasto zostaw na całą noc w chłodnym miejscu. Na następny dzień, można podzielić ciasto wszerz, na trzy podłużne części. Każdą część można udekorować polewą czekoladową ( rozpuść połamane czekolady i masło, na małym ogniu, cały czas mieszając ) i posypką z orzechów.

Piernik, można przechowywać do czterech tygodni, a nawet dłużej w chłodnym miejscu. Ciasto nie psuje się, dzięki dużej ilości przypraw i naturalnego miodu. Im dłużej leżakuje ciasto z chłodzie, tym lepiej. Piernik z czasem paruje, gęstnieje i nabiera odpowiedniej struktury. Jest naprawdę rewelacyjny, niezastąpiony na Święta i na Nowy Rok, czy na słodki prezent dla gości.

Serdecznie Polecam. Wesołych, Smacznych i Rodzinnych Świąt 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Najlepszy piernik staropolski - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło przepisu “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Żakiej Tadeusz. Zobacz również –> Ania gotuje

Kategorie przepisów