Naan na maślance

Czas czytania: 2 min
Naan na maślance

Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do dań obiadowych i śniadaniowych lub na wieczorną przekąskę. Uwielbiamy go z dodatkiem pysznego sosu na bazie soczewicy z mleczkiem kokosowym i pieczoną rybą. Naan na maślance może być podstawą do przygotowania prostego i szybkiego obiadu.

Do takiego chlebka polecam pyszny sos z soczewicy. Sos jest w wersji wegańskiej, ale możecie do niego dodać kawałek smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa. Taka wersja zaspokoi głód mięsożercy lub sportowca potrzebującego porcji białka po treningu :).

Naan można podać również jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa, guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu, czarnuszki lub garść siekanych ziół. Taki dodatek do ciasta sprawia, że chlebek można zajadać bez żadnych dodatków. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakują.

 

Naan na maślance Zdjęcie - Naan na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Fantastyczny indyjski chlebek idealny do dań obiadowych

 

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 240 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżek masła (stopionego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu

Składniki dodatkowe

  • 4 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki siekanych ziół (natka, kolendra, koperek, oregano lub inne)
  1. Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej drożdże i miód wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże podrosły, wystarczy 10 minut.

  2. Do miski wsypać mąkę dodać sól, do składników suchych dolać maślankę, stopione masło i olej, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej.

  3. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdego kawałka ciasta uformować placek, jeśli ciasto byłoby zbyt klejące, to dodajcie odrobine więcej mąki do podsypania i formowania.Placek może mieć klasyczny kształt, czyli dużej kropli lub taki, jaki uda się Wam uformować. Placki obficie obsypcie mąką, aby podczas pieczenie nie przyklejały się do patelni.

  4. Masło stopić, odstawić do czasu upieczenia chlebków.

  5. Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron, na powierzchni chlebka powinny pojawić się bąble i ciemne przypieczone plamki. Gotowe placki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy zielenią. Chlebek naan podajemy ciepły.

  6. Smacznego!

Chlebek do czasu podania po posmarowaniu masłem najlepiej przechowywać pod przykryciem lub owinięte w folię aluminiową.

 

Zdjęcie - Naan na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Naan na maślance pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb naan prażony na patelni
3

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chlebki naan z curry

Chlebki naan z curry

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bánh mì – wietnamska bagietka

Bánh mì – wietnamska bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lavash II
1

Lavash II

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pita

Pita

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny