Musztarda ogórkowa
Musztarda po obiedzie. Z ogórków.
Najbardziej nam smakuje na kanapkach z wędliną, w towarzystwie plasterków kiszonych ogórków. Jeszcze jednak nie wymyśliliśmy dla niej wielu zastosowań. Na pewno sprawdzi się w niejednej potrawie.
Musztarda ogórkowa
1 kg ogórków zielonych
2 cebule, posiekane
1 pęczek koperku, posiekany
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g zmielonej gorczycy (dałam ok. 50 g)
100 ml octu 10%
1 łyżka soli
mielony pieprz
Obrane ogórki starłam na tarce, na drobnych oczkach i od razu wymieszałam je z solą. Po kilku minutach przełożyłam je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.
Odciśnięte ogórki wymieszałam z resztą składników i zmiksowałam. Przełożyłam do suchych słoików.
Pasteryzowałam przez 20 minut - W dużym garnku, na dnie, ułożyłam bawełnianą ściereczkę, by chroniła spód słoików. Ponieważ musztarda jest zimna, to wlałam zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Ustawiłam słoiki tak, by siebie nie dotykały. Gotowałam na małym ogniu. Gdy woda zawrzała zmniejszyłam jeszcze ogień, przykryłam garnek i gotowałam przez 20 minut. Po tym czasie zostawiłam słoiki, aż ostygły i dopiero wtedy wyjęłam je z garnka.
* źródło - Przepis Andrzeja z "Zapamiętaj lato 4/4" (dodatek do GW)