Mus z serkiem mascarpone i owocami

Mus z serkiem mascarpone i  owocami

Jako miłośniczka serka mascarpone musiałam zachwycić się kiedy zobaczyłam ten przepis w  Kuchni. A dzisiaj zachwyciłam się jeszcze bardziej, kiedy go przygotowałam. To prawda, że jest to bomba kaloryczna ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Smak mascarpone ze śmietaną i białą czekoladą - rewelacyjny, do tego owocowy mus i chrupiące płatki migdałów. PYCHA!!! Zwykle tyle się nie rozpisuję więc już dodam tylko, że przez przypadek zrobiłam odwrotnie niż było podane tzn. dałam najpierw mus a potem masę serkową ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia:)

Zdjęcie - Mus z serkiem mascarpone i  owocami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kg malin
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml likieru Passoa (można zastąpić sokiem z limonki)
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

Galaretki rozpuścić w wodzie i ostudzić. Oczyszczone owoce zmiksować z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać galaretkę i passoa. Przetrzeć przez sito, odstawić na godzinę. Gdy mus zaczyna tężeć znów zmiksować. Białą czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Schłodzić. Mascarpone zmiksować z  cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Wstawić do lodówki na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni na złoty kolor. Można dodać brązowy cukier, jednak ja z tego zrezygnowałam. Do pucharków włożyć krem czekoladowy, następnie mus owocowy (lub odwrotnie). Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

Kategorie przepisów