Mus mirabelkowy

Mus mirabelkowy



Zdjęcie - Mus mirabelkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„To już ostatni z mirabelkowych przetworów jakie udało mi się zrobić z tych leśnych owoców. W tamtym roku zrobiłam mus z węgierek i okazał się być wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków. Myślę, że z tym będzie podobnie. Ma o wiele ładniejszy kolor i delikatniejszy smak. Jest szybki i prosty wykonaniu. Wczoraj jeszcze widziałam mirabelki na drzewkach, więc może komuś się jeszcze przyda ten przepis. Polecam. „
Zdjęcie - Mus mirabelkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Mus mirabelkowy (przepis własny)
Składniki na 4 słoiki o poj. 340ml
1kg wypestkowanych mirabelek
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki wody

Wypestkowane mirabelki* przekładamy do rondla. Wlewamy wodę i podgrzewamy na małym gazie do rozparowania. Lekko studzimy i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ponownie stawiamy na małym gazie i podgrzewamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasy by się nie przypaliły. Gotujemy 15 minut. Gorący mus przekładamy do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Przykrywamy kocykiem. Zimne słoiki wynosimy do chłodnej spiżarni.

*)z moich mirabelek bardzo łatwo odchodziła pestka. Gdyby jednak było inaczej można je rozparować razem z pestkami i potem przetrzeć przez sito. Odpadnie nam wówczas miksowanie.

Kategorie przepisów