Mus jagodowy
„W tym roku stawiam na przetwory z dziko rosnących owoców. Jest na nie w tym roku duży urodzaj. Przemierzam okolicę w ich poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków. Dobrze się przechowuje nawet przez kilka lat, nie zmienia koloru ani smaku. Można go również zamrozić, ale ja zostawiam miejsce w zamrażarce na musy z truskawek i malin. One niestety przechowywane w słoikach tracą swój piękny kolor.
Tak przygotowany mus można zimą wykorzystać do przygotowania domowej galaretki, kisielu, panna cotty a nawet masy kremowej do ciasta. Latem przyda się do zrobienia lodów, sernika na zimno lub wody smakowej. Wszak lato dopiero się zaczęło. Ja dość często wykorzystuję go także do barwienia lukru królewskiego. Trzeba go tylko dodatkowo przecedzić przez tetrową ściereczkę aby pozbyć się tych maleńkich pesteczek.”
Mus jagodowy
Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200ml
2l świeżych jagód
sok z jednej cytryny
300g cukru
Umyte i przebrane jagody przepuścić przez wyciskarkę do owoców (u mnie przystawka do robota). Z podanej ilości powinno wyjść około 1 litra gęstego musu. Jeśli chcemy mieć bardzo klarowny można dodatkowo przecedzić go jeszcze przez tetrową pieluszkę. Ja tego nie robiłam. Do musu dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy mus przelać do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzować. Wystudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Smacznego :)
Aronia