Mus czekoladowy

Mus  czekoladowy

Tym razem, z propozycji podanych w Weekendowej Cukierni, przez Goś skusiłam się nie na ciasto a na mus. Jest to deser leciutki jak pianka. Dla wielbicieli czekolady i smakoszy kawy- bomba. Nie tylko kaloryczna:)

Zdjęcie - Mus  czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4jaja
  • 6 łyżek śmietanki kremówki (36%)
  • Ok. 70g masła
  • 3łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mocnej kawy w płynie

Rozpuścić czekoladę z masłem i kawą na parze. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru. Dodać do nich ostudzoną czekoladę.
Ubić kremówkę na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Białka również ubić na pianę z odrobiną soli, pod koniec wsypać resztę cukru pudru. Dodać pianę białkową do masy czekoladowej, delikatnie!
Wyłożyć mus do małych salaterek, udekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki i poczekać aż zastygnie.

Smacznego:)

Zdjęcie - Mus  czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów