Mus czekoladowy z Nutellą
Kocham musy czekoladowe! Kremowe, a przy tym lekkie, o intensywnie czekoladowym smaku. Musze jednak przyznać, że mam czasem obawy, bo wiele z nich ma w składzie surowe jajka. To zwykle ubita piana z białek nadaje im lekkość. Są osoby, które nie mogą jeść surowych jaj (kobiety w ciąży, na przykład), albo po prostu ich nie lubią. Wtedy z pomocą nadchodzę ja i wspaniały MUS CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ.
Tak, wiem Nutella nie ma rewelacyjnie zdrowego składu, ale wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi i od czasu do czasu, na wyjątkowe okazje… Bo ten mus sprawdzi się idealnie np. jako deser na Walentynki!
Przepis - Wydrukuj przepisSami się przekonacie, jak łatwy w przygotowaniu jest ten mus czekoladowy. To tylko… 4 składniki!
Jako dodatki do musu czekoladowego proponuję podać:
- ubitą śmietankę na wierzch (można ją dosłodzić odrobiną cukru)
- świeże owoce jak maliny czy truskawki
- wiórki czekolady
- a do środka… szczodrą szczyptę soli- czekolada kocha sól!
Z podanych proporcji przygotujcie 3 małe lub 2 duże porcje musu czekoladowego.
Deser przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Najlepszy jest jednak moim zdaniem, gdy w lodówce spędzi całą noc.
Pamiętajcie jednak, że mus należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przejął „lodówkowych” zapachów.
Ubitą śmietanką i owocami udekoruj mus dopiero przed podaniem.
A, i na koniec jeszcze jedna ważna uwaga- śmietanka kremówka do ubijania powinna być wyciągnięta prosto z lodówki i zimna, wtedy ubija się ją najłatwiej. A po drugie, nie ubijaj śmietanki zbyt mocno, bo… zamieni się w masło ;)
Składniki:- serek kremowy - 130 g (1 opakowanie), np. Philadelphia
- Nutella - 130 g (tyle samo co serka)
- ciemne kakao - 1 kopiasta łyżka
- śmietanka kremówka 30% - 3/4 szklanki
- do podania: -
- śmietanka kremówka 30% - 3/4 szklanki, opcjonalnie
- świeże owoce - maliny, truskawki, opcjonalnie
- W misce wymieszaj serek z nutellą i kakao (rózgą lub mikserem).
- W drugiej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę.
- Dodaję ubitą śmietankę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
- Mus czekoladowy przełóż do słoiczków/miseczek i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem wierzch ozdób ubitą śmietanką (można ją lekko dosłodzić) i owocami.