Murzynek śmietanowo-kawowy
To chyba najbardziej wilgotne, delikatne i puszyste ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam. Jestem nim po prostu zachwycona! Prawdę powiedziawszy musiałam się nieźle pilnować, by nie zjeść większości sama! Ono po prostu uzależnia i po jednym kawałku od razu ma się ochotę na kolejny.
Składniki na murzynek śmietanowo - kawowy:
Ciasto:
- 3 jajka
- 270 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% – w temp. pokojowej!
- 200-220 g drobnego cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 220 ml mocnej, gorzkiej kawy (u mnie potrójne espresso)
- 270 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 80-85 g śmietanki 30%
- 100 g czekolady (mleczna lub deserowa)
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie murzynka śmietanowo - kawowego:
W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, śmietanę (w temperaturze pokojowej), olej oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy do połączenia i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
W osobnej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. Na końcu wlewamy gorącą kawę i ponownie mieszamy, do połączenia (ja mieszałam rózgą kuchenną).
Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy płynne ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut (LUB do suchego patyczka).
Po przestudzeniu dekorujemy polewą. Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto. Dodatkowo można jeszcze posypać po wierzchu posypką czekoladową.
Inspiracja: https://ilovebake.pl/przepis/smietankowe-ciasto-czekoladowe
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym