Murzin wielkanocny

Murzin wielkanocny

kolejna odsłona smaków województwa śląskiego - murzin. o tym pieczywie usłyszałam po raz pierwszy wiele lat temu w programie makłowicza, ale jakoś nigdy nie przypominał mi się w okresie wielkanocy, więc nie miałam dobrego pretekstu do wypróbowania. 

ciekawostką związaną z tym pieczywem jest to, że występuje w zasadzie w każdym regionie województwa śląskiego, ale ma przeróżne nazwy. na podbeskidziu jest murzynem, a w rejonie bytomia i katowic szczodrem lub sodrem (szołdra to szynka).
występuje w dwóch wersjach: czarnej i białej. biała jest przygotowywana z oczyszczonej mąki. natomiast czarna  z mąki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, tradycyjnie była ręcznie mielona na żarnach i przesiewanej na sicie, dziś po prostu razowej. nazwa też może pochodzić od sposobu wypiekania - blachę z ciastem kładziono bezpośrednio na rozżarzone drewno, przy dokładaniu drewna unosił się popiół, który opadał na ciasto, nadając mu ciemny, czasami czarny kolor.

Zdjęcie - murzin wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

murzin czarny

  • 350 g mąki pszennej typ 1850 (możemy część zamienić na żytnią), 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 125 ml zakwasu (choćby taki jak na żurek), 
  • 250 g wędzonej szynki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka kminku,
  • woda

mąki wymieszać ze sobą, zrobić w nich zagłębienie i do niego pokruszyć drożdże. zasypać cukrem i podlać 1 łyżką letniej wody. odstawic pod przykryciem na 15 minut. kiedy drożdże “ruszą”, wymieszać je z resztą mąki i dodać zakwas, sól, kminek i tyle wody, żeby ciasto dało się zagnieść. wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. zagnieść ponownie i rozwałkować na placek. pokrojoną w 1 cm plastry lub kawałki szynkę ułożyć na środku ciasta, a jego brzegi założyć na szynkę. 
solidnie obsypaną mąką ścierkę ułożyć w koszyku lub misce, przełożyć na nią ciasto, pozostawiając założone brzegi u góry. ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. ciasto przełożyć na blachę sklejeniem do dołu. piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230-250°C. następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać przez 30 minut.

przepis z najnowszego numeru Magazynu Maszkety

Zdjęcie - murzin wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów