Muffiny ze śliwkami (i oliwą)

Muffiny ze śliwkami (i oliwą)

Zdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To babeczki z typowo włoskimi koneksjami, jest w nich i oliwa, i ricotta, dzięki czemu są niezwykle delikatne i wilgotne.

Zdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek wybrałam cząstki śliwek, ale możecie jednak użyć innych ulubionych owoców.

Zdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 14 babeczek. Możecie je jednak całe ciasto umieścić w dużej foremce i z powodzeniem upiec (przez ok. 45 minut) jedno, klasyczne ciasto z owocami.

Zdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Zmiksuj ricottę z oliwą i cukrem. Ciągle mieszając dodawaj po 1 jajku oraz esencję waniliową.

Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj do ciasta, krótko wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremek do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami do ok. 2/3 ich wysokości. Na wierzchu ułóż cząstki śliwek i oprósz grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz przez 25 minut, do zarumieniania wierzchu.

Kategorie przepisów