Muffiny z kurczaka
Oto moja propozycja w kolejnym wspólnym gotowaniu z: Maggie, Pelą, Chantel, Shinju, Mirabelką, i Dobromiła. Składniki:
Mięso zmielić, dodać cebulę, czosnek. słodką paprykę oraz przyprawy i jajka. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Cebulę zeszklić na łyżeczce masła, dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje nadmiar wody, którą puszczą pieczarki. Gdy farsz przestygnie dodać paprykę i ser, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
foremki do muffinów lekko natłuścić i obsypać bułką tartą, nakładać ok. 1 łyżkę masy mięsnej i uformować „gniazda” (jak na zdjęciu powyżej). Następnie do tych „gniazd” nałożyć po łyżce farszu, wyrównać i przykryć kolejną łyżką mięsa i znów wyrównać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż całkowicie muffiny wystygną, inaczej mogą się przy wyjmowaniu rozsypać.
Podobne wpisy Muffiny z kurczaka
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia