Muffiny z boczkiem i jarmużem
Kolejne muffiny na słono - tym razem z boczkiem i jarmużem. Jako zamiennik kanapek do szkoły lub pracy.
Składniki:
Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju aż będzie chrupki. Masło rozpuścić i ostudzić. Przesiać suche składniki tj. mąkę i proszek do pieczenia. Do oddzielnej miski wybić jaja, dodać mleko, wymieszać dokładnie widelcem. Wlać zimne masło. Do miski z mąką dodać mokre składniki, posiekany jarmuż i boczek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formy do muffinków napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 30 min.
Składniki:
- 6 plasterków boczku,
- 2 łyżeczki oleju,
- 375 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli, pieprz,
- 2 liście jarmużu,
- 2 jaja,
- 250 ml mleka,
- 125 g masła
Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju aż będzie chrupki. Masło rozpuścić i ostudzić. Przesiać suche składniki tj. mąkę i proszek do pieczenia. Do oddzielnej miski wybić jaja, dodać mleko, wymieszać dokładnie widelcem. Wlać zimne masło. Do miski z mąką dodać mokre składniki, posiekany jarmuż i boczek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formy do muffinków napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 30 min.