Muffiny o smaku pizzy
Muffinki o smaku pizzy są idealne na śniadanie, kolację albo na wynos do szkoły czy pracy. Stanowią alternatywę dla kanapek – są pyszne, aromatyczne i długo zachowują świeżość! A do tego proste i szybkie do przygotowania.
Do upieczenia muffinów użyłam oleju Kujawskiego z ziołami (pomidor, czosnek, bazylia), dzięki czemu nie musiałam już doprawiać całości innymi przyprawami (tylko sól i pieprz).
Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z aromatycznymi ziołami. Ma wszechstronne zastosowanie, idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, marynowania czy do sałatek.
Składniki na 12 muffinów o smaku pizzy:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka o rozmiarze L
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z ziołami (pomidor, czosnek, bazylia) + 2 łyżki do smażenia
(1 szklanka = 250 ml pojemności)
Dodatkowo:
- 100 g tartego sera żółtego
- 100 g salami
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki kaparów
Jak upiec muffiny o smaku pizzy?
W misce połącz ze sobą rozkłócone jajka, mleko i olej Kujawski. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Salami wraz z papryką pokrój w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj, a umyte pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego z ziołami, rozgrzej go i zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj starte pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.
Do suchych składników dodaj połowę sera, salami, paprykę, kapary i usmażone na oleju pieczarki z cebulą. Następnie dodaj mokre składniki i całość wymieszaj. Formę do muffinów wyłóż papilotkami i nakładaj masę do 3/4 wysokości, z wierzchu posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz przez ok. 30 min. z funkcją grzania "góra – dół". Muffiny o smaku pizzy powinny być złociste. Studź na kratce.
Muffiny o smaku pizzy serwuj z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub tzatziki.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: łatwe