
Smaczne muffiny o oryginalnym, imbirowo – gruszkowym smaku wg. przepisu Nigelli Lawson. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i jak wszystkie muffiny są niezawodne, po prosu nie mogą się nie udać ?
Wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a następnie dokładnie je połączyć. Muffiny będą smakowały z gorącą kawą i herbatą, sprawdzą się również jako śniadaniówka do pracy i do szkoły ?

Składniki
- 250 g. mąki pszennej ( można dodać 100 g mąki razowej pszennej )*
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru brązowego do posypania babeczek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 2 jaja
- 1 pełna łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka miodu
- 2 dojrzałe gruszki obrane pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszam składniki mokre – śmietanę, jajka, olej, miód.
W drugim naczyniu mieszam suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir.
Suche składniki łączę z mokrymi, wszystko dokładnie mieszam, dodaję pokrojone gruszki i ponownie mieszam.
Foremkę na muffiny wykładam papilotkami, każdą wypełniam ciastem. Wierzch każdej babeczki, posypuję brązowym cukrem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut. Muffiny powinny się mocno przyrumienić.
Gotowe odstawiam do przestudzenia.
Udanych wypieków ?
* Jeżeli zastąpimy część mąki pszennej mąką razową, musimy dodać więcej składników mokrych np. jedno jajko i kilka łyżek oleju.
