Muffiny imbirowe wg. Nigelli
Smaczne muffiny o oryginalnym, imbirowo – gruszkowym smaku wg. przepisu Nigelli Lawson. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i jak wszystkie muffiny są niezawodne, po prosu nie mogą się nie udać ?
Wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a następnie dokładnie je połączyć. Muffiny będą smakowały z gorącą kawą i herbatą, sprawdzą się również jako śniadaniówka do pracy i do szkoły ?
Składniki
- 250 g. mąki pszennej ( można dodać 100 g mąki razowej pszennej )*
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru brązowego do posypania babeczek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 2 jaja
- 1 pełna łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka miodu
- 2 dojrzałe gruszki obrane pokrojone w kostkę