
Jeżeli chcesz szybko przygotować ciekawy smakołyk dla niezapowiedzianych gości, lub po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego do kawy – przygotuj dwukolorowe muffiny marmurkowe. Wystarczy wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, osobno mokre i suche składniki, a na koniec je połączyć. Marmurkowy wzór otrzymamy nakładając kolejno jasną i ciemną masę. Babeczki smakują trochę jak kokos, trochę jak czekolada….mniam ?

Składniki / 14 muffinek
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki kokosowej
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka + 1 łyżka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Produkty sypkie ( oprócz kakao ) daję do jednej miseczki i mieszam.
Produkty mokre daję do drugiej miseczki i mieszam rózgą kuchenną.
Łączę zawartość miseczek i wszystko krótko, ale dokładnie mieszam. Gotową masę dzielę na dwie równe części.
Do jednej części dodaję kakao i jedną łyżkę mleka, wszystko mieszam.
Foremkę do muffinek, wykładam papilotkami. Do każdej papilotki, na przemian nakładam jasną i ciemną masę, do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Muffiny piekę około 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe babeczki wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

