Muffinki serowe z cukinią
Od czasu do czasu dobrze jest zastąpić "nudne" kanapki muffinkami. Upieczonych za jednym razem 12 sztuk wystarczy na kilka dni, podczas których można mieć z głowy przygotowywanie drugiego śniadania. Dzięki młodej cukinii muffinki są wilgotne, a za sprawą ostrego sera bardzo wyraziste w smaku. Przepis zdecydowanie do powtórzenia!
Muffinki serowe z cukinią
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 jajko - 30g masła - 250ml mleka - 1 mała cukinia (150g) - 125g ostrego twardego sera
1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, oregano i tymianek.
2) Dodać jajko, stopione i przestudzone masło, mleko, grubo startą cukinię i grubo starty ser.
3) Wymieszać łyżką (wyjdzie gęste ciasto) i przełożyć do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami.
4) Piec w temperaturze 170 st. C przez 35 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 170 kcal