Muffinki piernikowe (orkiszowe)
Orkiszowe muffiny z kawą i przyprawą do piernika. Bardzo fajne.
Robi się je bezproblemowo i błyskawicznie. Jest to fajna opcja na słodki poczęstunek.
Składniki na muffinki piernikowe:
- 110 g masła
- 2/3 szklanki mocnej kawy (u mnie podwójne espresso)
- około 130-140 g miodu
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 lekko kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (ja używam intensywnej od Kotanyi, być może przyprawy innych marek trzeba będzie dodać ciut więcej)
Jak zrobić muffinki piernikowe?
Masło roztapiamy na malutkim ogniu.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika.
Kawę łączymy z roztopionym masłem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Następnie dodajemy miód oraz jajka. Mieszamy rózgą do połączenia.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Formę do muffinek wypełniamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (tak do 3/4 wysokości).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
yummycookingwithilka.blogspot.com/2022/12/muffiny-piernikowe-z-kawa.html#more