Muffinki czekoladowo-orzechowe
Jeden z najprostszych i najszybszych wypieków - muffinki ! Mam nadzieję, że lubicie. Ja bardzooooo, zwłaszcza takie wilgotne, aromatyczne. Moje dzięki dodaniu banana, takie właśnie są. Często dodaję banana do muffinek czekoladowych. Zyskują dzięki niemu nie tylko wilgoć, ale także ciekawy smak.
Składniki:
( na około 15 muffinek )
Wykonanie:
Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem.
Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę z orzechami. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać porcję ciasta, do wysokości 3/4.
Ciasto najwygodniej jest dozować rękawa cukierniczego.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Smacznego !
Składniki:
( na około 15 muffinek )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
Wykonanie:
Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem.
Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę z orzechami. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać porcję ciasta, do wysokości 3/4.
Ciasto najwygodniej jest dozować rękawa cukierniczego.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Smacznego !