Muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe


Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„W koszyczku z owocami leżały sobie dwa banany. Z każdym dniem robiły się coraz bardziej brązowe i nie było chętnego by je zjeść. Obok w garnuszku roztopiona przez pomyłkę tabliczka gorzkiej czekolady cierpliwie czekała na wykorzystanie. I jeszcze te poświąteczne resztki orzechów włoskich przekładane z miejsca na miejsce bo jest ich za mało aby upiec coś sensownego. W końcu postanowiłam zrobić z tym porządek. Było już dość późno, a więc musiało to być coś prostego i szybkiego. Już się zapewne domyślacie co mam myśli. Oczywiście, że muffiny. Przecież to mój ulubiony rodzaj słodkiego wypieku. W ten sposób udało mi się zagospodarować trochę produktów i nic się nie zmarnowało. Później przypomniało mi się, że robiłam już kiedyś babeczki bananowe . Jest jednak trochę inaczej bo tym razem użyłam wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej"
Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki czekoladowo-bananowe
Składniki na 20szt.
100g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

Czekoladę stopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać rozgniecione widelcem banany, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać szpatułką. Na końcu dodać jeszcze posiekane orzechy. Całość jeszcze raz zamieszać.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 180°.
Upieczone wyjąć na kratę kuchenną i wystudzić.

Kategorie przepisów