Muffinki czekoladowe

Prosty i szybki przepis na muffinki czekoladowe bez użycia miksera. Wilgotne, puszyste i lekkie muffinki z dużą ilością czekolady.
Muffinki czekoladowe z tego przepisu są jednymi z najlepszych jakie jadłam. Niesamowicie delikatne i wilgotne z pysznymi kawałkami czekolady na wierzchu.
W sezonie na owoce można dodać na wierzch np. maliny, jagody lub wiśnie. Muffinki możesz zrobić z dodatkiem kefiru, maślanki, kwaśnej śmietany lub jogurtu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 sztuk
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2/3 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki kefiru o temp. pokojowej*
- 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
*
kefir
możemy
zastąpić
maślanką,
kwaśną
śmietaną
lub
jogurtem
greckim
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem
oraz
sodą.
Wsypujemy
cukier,
cukier
waniliowy
oraz
sól
i
razem
mieszamy.
Jajka
przekładamy
do
oddzielnej
miseczki,
wlewamy
kefir,
mleko
oraz
olej
i
mieszamy
trzepaczką
do
połączenia.
Wylewamy
do
suchych
składników
i
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką
tylko
do
połączenia.
Formę
na
muffinki
wykładamy
papierowymi
papilotkami.
Napełniamy
ciastem
papilotki
do
3/4
wysokości
i
obsypujemy
kropelkami
czekoladowymi
lub
kawałkami
posiekanej
czekolady.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
20
–
25
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.