Mrożona kawa truskawkowa
Nadeszło lato, a wraz z nim naprawdę ciepłe dni. Mało kto odczuwa głód, nikomu nie chce się gotować, więc nasza dieta opiera się w dużej mierze na świeżych owocach, których teraz nie brakuje. Sezon truskawkowy w pełni, na każdym kroku pachną soczyste owoce rumieniąc się zalotnie w kobiałkach. Pomyślałam więc, że warto spróbować połączyć czerwone truskawki z mocnym, słodkim espresso. Po dodaniu solidnego kleksa bitej śmietany, otrzymałam deser godny polecenia. Niezbyt słodki, orzeźwiający i pobudzający dzięki porcji świeżo parzonej kawy. To było to, czego potrzebowałam po pracowitym poranku i nieprzespanej nocy. Od razu poczułam przypływ pozytywnej energii, w końcu to mrożona kawa. Już samo miksowanie ma pobudzającą moc.
Do przygotowania deseru użyłam nowego blendera w soczystej barwie od Lidla. Świetnie poradził sobie z miksowaniem truskawek, kruszeniem lodu, a dzięki końcówce do ubijania, pomógł też ubić kremówkę. Taki wielofunkcyjny pomocnik kuchenny jest dostępny w sieci sklepów Lidl od 25.06., czyli od najbliższej soboty. Przy okazji robienia weekendowych zakupów warto spojrzeć na niego przychylnym okiem.
Składniki:
(2 porcje)
- 1,5 szklanki świeżych truskawek
- 1 szklanka kostek lodu
- 1 szklanka mocnej kawy espresso
- 2 łyżki cukru
- 200g kremówki
- opcjonalnie – ulubiony likier
Przygotowanie krok po kroku:
- Zaparz mocną kawę, osłodź wg smaku i ostudź.
- Truskawki zmiksuj na gładkie pure. Dosłodź do smaku w razie konieczności.
- Dodaj kostki lodu i skrusz je na mniejsze kawałki. Nie miksuj zbyt długo – konsystencja powinna być ziarnista od lodu.
- Ubij kremówkę z łyżką cukru.
- Na dno pucharków wlej likier, jeśli chcesz go użyć.
- Następnie rozłóż truskawki z lodem i powoli wlej kawę. Powinna opaść na dno.
- Udekoruj bitą śmietaną i listkiem mięty.
- Podawaj natychmiast.
- Świetnie wygląda w warstwach, ale najlepiej smakuje po wymieszaniu ?
Smacznego!