Mozzarella z pieczonymi pomidorkami
Pyszny pomysł na śniadanie. Do pieczenia użyłam oleju Kujawskiego z ziołami. Jest to olej z pierwszego tłoczenia z naturalnymi ziołami. Genialnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia oraz wielu innych zastosowań. Zdecydowanie podkręca smak dań i to tych na ciepło, jak i na zimno.
Kujawski z ziołami występuje w 8 wersjach smakowych, każdy znajdzie coś dla siebie. Mój faworyt to zdecydowanie Kujawski z bazylią.
Składniki na mozzarellę z pieczonymi pomidorkami
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- 1 bagietka
- 1 mozzarella typu buratta
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, bazylią, pomidorami
Jak zrobić mozzarellę z pieczonymi pomidorkami?
Umyte pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je olejami Kujawskimi z ziołami, mieszamy. Nie potrzebujemy już dodawać przypraw, kiedy używamy oleju Kujawskiego z ziołami – dania z nim wychodzą bardzo aromatyczne i smaczne. Pomidorki pieczemy przez ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Bagietkę kroimy w poprzek, polewamy każdą kromkę olejem Kujawskim z ostrą papryką, bazylią i pomidorami. Bagietkę pieczemy przez ok. 8-10 min, więc możemy dołożyć je do piekarnika w trakcie pieczenia pomidorków.
Na talerzyku układamy upieczone pomidorki, na wierzchu układamy burrattę – całość posypujemy świeżą bazylią i zajadamy z chrupiącymi grzankami.
Mozzarella z pieczonymi pomidorkami jest banalna w przygotowaniu, a smakiem zaskoczy niejedną osobę.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe