Młode warzywa zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim
Spieszę z tym przepisem, bo to już końcówka czosnku niedźwiedziego. Warto go przygotować do słoiczków z solą i zalać dobrym olejem. Można wykorzystać do pesto, sera i różnych sosów. Ostatnio np posmarowałam podpłomyki mixem ze śmietany i liści czosnku. Pyszne było;-) Dzisiaj polecam zapieczone tak młode warzywa. I wiecie co? Nic mi innego do nich nie było potrzeba:-)
Składniki:
- liście czosnku niedźwiedziego,
- sól,
- olej rzepakowy tłoczony na zimno,
- pęczek młodych marchewek,
- pęczek zielonych szparagów,
- młoda kalarepa.
Uwaga: oczywiście można dowolnie komponować warzywa.
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi umyć, wysuszyć i poszatkować. Dodać soli i zalać olejem rzepakowym. Tak przygotowany można postawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Marchewkę młodą wyszorować, szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać i pokroić w grubsze kawałki. Ułożyć wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym, zalać 2 łyżeczkami czosnku ze słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać około 15-20 minut w temp. 180 stop. C. Na koniec można włączyć na chwilę grill. Podawać same lub jako dodatek.