Młode buraczki pieczone w ziołach
Buraczki zyskały wprawdzie miano zimowych warzyw i to właśnie w porze jesienno-zimowej zjadamy ich najwięcej. Należy jednak pamiętać, że to zdecydowanie jedne z najzdrowszych warzyw korzeniowych, a młode bulwy są wyjątkowo delikatne i smaczne. Zachowują się nieco inaczej niż zimowe buraki. Zdecydowanie szybciej się pieką, są delikatniejsze, słodsze, a także bardziej soczyste. Osobiście bardzo lubię buraczki o każdej porze roku. Wystarczy upiec je z odrobiną ziół i przystawka lub niemal pełne wegetariańskie danie gotowe.
Gdy kupowałam ten pęczek buraczków dokładnie wiedziałam jak chcę je podać i chociaż podczas przygotowań plan uległ drobnym zmianom, to wyszły mi najlepsze pieczone młode buraczki, jakie kiedykolwiek jedliście. Przyrządzenie takich buraczków jest banalnie proste. Wystarczy wszystko wrzucić do naczynia i zapiec.
Składniki:
(4 porcje)
- około 1kg młodych buraczków z łodygami
- 1 główka czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 3-4 gałązki tymianku
- 3-4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki sosu worcester
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Łodygi buraczków przytnij zostawiając około 10cm. Umyj i obierz dokładnie bulwy ze skórki. Oczyść delikatnie miejsce, skąd wyrastają łodygi. Pokrój na połówki lub ćwiartki uważając, aby nie odłamać łodyżek.
- Buraki ułóż w brytfance, dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
- Dodaj oliwę i sos worcester. Wymieszaj. Dodaj zioła i oprósz solą i pieprzem.
- Całość przykryj folią aluminiową lub przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-60 minut lub do chwili aż warzywa zmiękną.
- Podawaj na ciepło z sałatą lub jako przystawkę do dań głównych.
Smacznego!
RADA: W wersji czysto wegetariańskiej i wegańskiej sos worcester zastąp sosem sojowym z odrobiną octu balsamicznego i miodu lub cukru.