Młoda marchewka w miodowej glazurze
Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Szczególnie taką młodą.
Pęczek marchewki, jaki kupiłam nie był zbyt duży, dlatego dodatkowo do obiadu przygotowałam surówkę z jabłek i kalarepy. Jeżeli chcecie podać wyłącznie samą marchewkę, możliwe, że trzeba będzie wykorzystać dwa pęczki ?
- pęczek młodej marchewki
- 2-3 łyżki miodu
- sok z cytryny
Oczyszczone marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki, około 4-5 cm. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut (finalnie nie powinny być zbyt miękkie). Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Dodajemy marchewki oraz miód i sok z cytryny (niewielką ilość) i obsmażamy krótko, do czasu, aż marchewki pokryją się miodową glazurą.