Mleko kokosowe z wiórków
„Do tej pory zazwyczaj je kupowałam, ale ostatnio dość często robię sama. Nie zajmuje to dużo czasu, bo wykorzystuję do tego wiórki kokosowe. Przy zakupie zwracam uwagę by były z ekologicznej uprawy. Najczęściej wykorzystuję je do wypieków i deserów. Nie jest oczywiście tak neutralne w smaku jak mleko krowie, ale nam zupełnie to nie przeszkadza.
Takie mleko można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku przez kilka dni. W trakcie przechowywania po kilkunastu godzinach mleko się rozwarstwi na gęste i tłuste na górze oraz wodniste i chude na dole.
Zebraną u góry śmietankę kokosową można ubić w blenderze i wykorzystać do deserów.
Pozostałość czyli wytłoczyny kokosowe są po całym tym zabiegu bardzo drobno zmielone, prawie jak mąka. Można je wykorzystać na wiele sposobów np. do panierowania kotletów lub jako dodatek do ciast, naleśników i gofrów. Można też przygotować z nich pyszne trufle kokosowe i bezy. Jeżeli chcemy je dłużej przechować trzeba je wysuszyć.”
Mleko kokosowe z wiórków
(Źródło)
Składniki
1 szklanka wiórków kokosowych
3 szklanki ciepłej wody
Wiórki kokosowe zalać dwoma szklankami letniej wody. Przykryć i odstawić na ok. 2 godziny.
Następnie przełożyć do blendera i miksować około 5 minut.
Duże sitko wyłożyć kawałkiem tetry i ustawić na misce. Wylać na nie zawartość blendera i porządnie wycisnąć płyn. Wytłoczyny ponownie wrzucić do blendera. Dodać pozostałą szklankę wody, zmiksować i znowu odcisnąć na sitku. Zebrany płyn przelać do słoika. Zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu kilku dni.
Przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć słoikiem.