Mleczne drożdżówki
Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami ?
Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają !Liczba porcji: 6 sztuk
Czas: 1,5 h
SKŁADNIKI:
500
g mąki
200
ml mleka
70
g masła
60
g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
20 g drożdży
1 żółtko
Szczypta soli
1 żółtko
studzimy, aż będzie letnie. 2. Do lekko ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy
, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie
wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie
powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w
ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości. 6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki.
Końce zaplatamy i formujemy wianuszki. 7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek
smarujemy odrobiną mleka. 8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut
do zarumienienia. Studzimy.