Mleczna pianka z truskawkami

Mleczna pianka z truskawkami

Zdjęcie - Mleczna pianka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Puszysta, lekka pianka z truskawkami.
Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele.
Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !
A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.










Składniki:

Na spód:
100 g herbatników
100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych )
80 g masła

Pianka:
500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika )
4 łyżki cukru
20 g żelatyny
1,5 szklanki wody

250 - 300 g truskawek




Wykonanie:
Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.

Mleko zagęszczone dobrze schłodzić.

Żelatynę zalać zimną wodą ( około 1/3 szklanki ), tak żeby woda przykryła proszek - odstawić.
Resztę wody zagotować. Wrzątek wlać do namoczonej żelatyny - rozpuścić. Do płynu dodać cukier - rozpuścić.
Odstawić do wystygnięcia.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Zimne mleko ubijać mikserem, do momentu spienienia. Gdy mleko jest już spienione, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną wodę z cukrem i żelatyną - ciągle ubijając.
Piankę odstawić na 1-2 minuty. Do lekko tężejącej dodać truskawki - wymieszać.
Piankę z truskawkami wylać na kruchy spód - wstawić do lodówki do stężenia ( min. 4 godziny ).
Ja swoją piankę zrobiłam wieczorem i chłodziłam całą noc.

Zdjęcie - Mleczna pianka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów