Mizeria z miętą
Moje babcie i mama przygotowywały mizerię w klasycznej wersji czyli ogórek, śmietana, pieprz, sól i odrobina cukru. Zawsze smakowała wybornie ale od kiedy sama zaczęłam interesować się gotowaniem, to łączenie różnych dodatków stało się kluczem do odkrywania nowych smaków. Kilka listków mięty dodanych do powszechnie znanej mizerii powoduje, że ta przystawka staje się bardzo wyrazistym uzupełnieniem delikatnych potraw z kurczaka czy indyka, szczególnie grillowanych.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 1 duży ogórek, obrany ze skóry i pokrojony w plasterki,
- 50 ml śmietany 18%,
- 70 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. grecki)
- 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
- sól,
- pieprz,
- cukier
Sposób wykonania:
- plasterki ogórka solimy i pozostawiamy w miseczce na około 10-15 min, puszczą sok, który odlewamy,
- następnie do ogórków dodajemy miętę oraz śmietanę z jogurtem,
- całość delikatnie mieszamy, doprawiamy szczyptą cukru, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Mizerię przed podaniem najlepiej odstawić do lodówki na około 20 min. żeby wszystkie smaki się "przegryzły". Smacznego :)