Miruna w cieście piwnym

Miruna w cieście piwnym
Zdjęcie - Miruna w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWobec ochoty na rybę w panierce, zdecydowałam się na przepis wg. Jamiego Olivera. Ryba, a dokładnie miruna w cieście piwnym, wyszła dokładnie tak jak chciałam. Z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i z sosem jogurtowo – czosnkowym. Zajadamy na gorąco ?

Zdjęcie - Miruna w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 5 filetów z miruny, mintaja lub dorsza bez ości
  • suszona trawa cytrynowa
  • sok z cyryny
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 250 ml. jasnego zimnego piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Filety rybne delikatnie posypuję trawą cytrynową i skrapiam sokiem z cytryny. Daję do lodówki na co najmniej godzinę, do schłodzenia. Składniki na ciasto dokładnie łączę rózgą kuchenną i odstawiam na 10 minut. Przed smażeniem filety osuszam papierowym ręcznikiem i posypuję solą i pieprzem. Filety można pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby obtaczam w piwnym cieście i daję na rozgrzany olej. Smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe filety osączam na papierowym ręczniku, od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Miruna w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów