Miodownik
Miodownik, zwany też Stefanką to pyszne ciasto składające się z kruchych blatów miodowego ciasta, przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Jest bajecznie słodki, dosłownie rozpływa się w ustach i idealnie pasuje na świąteczny stół. Należy go przygotować 2-3 dni wcześniej, żeby blaty zdążyły skruszeć. Bardzo polecam nadchodzące święta i nie tylko :). Jeśli szukacie już inspiracji zajrzyjcie koniecznie do zakładki Boże Narodzenie – klik.
PRZEPIS NA MIODOWNIK
Ciasto :
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
200 g zimnego masła
4 łyżki miodu
2 jajka
Krem grysikowy :
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
400 g powideł śliwkowych
Polewa :
100 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Jak zrobić miodownik :
Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, sodę i zimne masło. Siekać nożem na malutkie kawałki. Następnie dodać miód i jajka, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części (można użyć wagi). Każdą zawinąć w kawałek folii. Jedną część odłożyć do zamrażalki, pozostałe 3 do lodówki. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z zamrażalki. Formę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dokładnie odznaczając boki. Wyciągnąć papier, ułożyć na nim ciasto i delikatnie rozwałkować na rozmiar blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia, ciasto jest cienkie, warto do niego zaglądać, żeby go nie spiec). Wyciągnąć, upieczony blat delikatnie przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
Przygotować krem grysikowy :
Do garnka wlać mleko, dodać kaszę mannę, wstawić na mały ogień. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając. Gotować przez kilka chwil, aż masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję budyniu). Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa będzie już w temperaturze pokojowej, w dużej misce umieścić masło i cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach aż masa zrobi się jasna i puszysta (około 10-15 minut, cały cukier powinien się rozpuścić). Następnie zmniejszyć obroty miksera i do ubitego masła dodawać po 1 łyżce mleka z kasza manną. Na koniec wlać ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować.
Składanie ciasta :
Krem podzielić na 3 równe części (tu również polecam użyć wagi). W foremce ułożyć pierwszy blat, posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, następnie warstwą kremu. Ułożyć kolejny blat, posmarować powidłami i kremem, postąpić tak samo z kolejnym i przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć. Blaszkę zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Najlepiej, żeby odstało 2-3 dni, żeby blaty zdążyły zmięknąć. Ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień.
Przygotowanie polewy :
wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wstawić na palnik, mieszać aż wszystko się rozpuści i połączy. Polać ciasto.