Mini tarty z ciasta kruchego

Takie mini tarty to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno, a jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ciasto kruche możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim.
Zdjęcie - Mini tarty z ciasta kruchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:
( na ok.15 porcji)

  • 250 g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 100 g szynki
  • 1/2 papryki
  • 100 g sera żółtego
  • szczypiorek
  • kilka oliwek
  • 1 jajko

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj pokrojone zimne masło i całość dobrze posiekaj nożem. Następnie na środku zrób niewielkie wgłębienie, wbij jajko dodaj sol cukier oraz mleko. Całość zagniataj aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm, następnie pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdy kawałek połóż kawałek sera, szynkę, pokrojoną w poprzek paprykę oraz oliwki pokrojone w cienkie paseczki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.

Zdjęcie - Mini tarty z ciasta kruchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe mini tarty piecz w temp. 180C przez ok 15-20 min. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy