Mini serniczki z malinami
Uwielbiam tworzyć takie małe wersje tradycyjnego sernika. Są świetne, aby zaspokoić chwilowy "słodyczowy" głód. Do tego, mój przepis jest całkiem zdrowy. Z dodatkiem letnich, mrożonych malin. Smakują naprawdę dobrze. Świeże, lekkie, delikatne i już prawie...wiosenne :)
Mini serniczki z malinami
/12 serniczków/
250g ricotty
150g jogurtu greckiego
2 jajka
4 łyżeczki stewii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 podłużnych biszkoptów
około 1/2 szklanki malin
do podania: 3 łyżki wiórków kokosowych
Ricottę zmiksować z jogurtem i jajkami. Dodać stewię i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników. Każdy biszkopt połamać na 4 równe części.
Formę wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć 2 kawałeczki biszkoptów i wlać około 3-4 łyżki masy. Na wierzchu położyć 2 maliny. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim serniczki przez około 15 minut. Następnie uchylić drzwi piekarnika i studzić je przez 30 minut. Wyjąć i ostudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić je w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!