Mini serniczki pomarańczowe na zimno

Mini serniczki pomarańczowe na zimno

Zdjęcie - Mini serniczki pomarańczowe na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini serniczki to świetny pomysł na świąteczny deser. Szybkim sposobem na zrobienie spodu do deseru jest połączenie zblendowanych pierników z olejem Kujawskim z lnu tłoczonym na zimno. Olej lniany dostarcza kwasy omega-3, których zawiera 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Składniki na mini serniczki pomarańczowe na zimno:

5 sztuk

Spód:

  • 100 g pierników
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawskiego tłoczonego na zimno

Masa pomarańczowa:

  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 12 g żelatyny

Masa sernikowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 300 g serka waniliowego
  • 225 ml masy pomarańczowej z poprzedniego punktu


Dekoracja:

  • pierniki
  • pomarańcza
  • kostka czekolady

Zdjęcie - Mini serniczki pomarańczowe na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić mini serniczki pomarańczowe na zimno?

Zblendowane pierniki wymieszaj z olejem lnianym i wyłóż na dno szklanek.

Żelatynę zalej niewielką ilością soku, odstaw do napęcznienia, następnie wstaw na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby rozpuścić żelatynę. Dolej do reszty soku i wymieszaj.

Mascarpone, śmietankę i cukier ubij na krem. Odłóż około 130 g do dekoracji. Do reszty dodaj serek waniliowy i 225 ml soku pomarańczoqwego z żelatyną. Wymieszaj krótko do połączenia składników. Wylej do szklanek, wstaw do lodówki, a gdy masa lekko stężeje – wylej resztę galaretki.

Udekoruj przed podaniem.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudnosci: prosty

Kategorie przepisów