Mini serniczki pomarańczowe na zimno

Mini serniczki to świetny pomysł na świąteczny deser. Szybkim sposobem na zrobienie spodu do deseru jest połączenie zblendowanych pierników z olejem Kujawskim z lnu tłoczonym na zimno. Olej lniany dostarcza kwasy omega-3, których zawiera 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na mini serniczki pomarańczowe na zimno:
5 sztuk
Spód:
- 100 g pierników
- 3 łyżki oleju lnianego Kujawskiego tłoczonego na zimno
Masa pomarańczowa:
- 350 ml soku pomarańczowego
- 12 g żelatyny
Masa sernikowa:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 300 g serka waniliowego
- 225 ml masy pomarańczowej z poprzedniego punktu
Dekoracja:
- pierniki
- pomarańcza
- kostka czekolady

Jak zrobić mini serniczki pomarańczowe na zimno?
Zblendowane pierniki wymieszaj z olejem lnianym i wyłóż na dno szklanek.
Żelatynę zalej niewielką ilością soku, odstaw do napęcznienia, następnie wstaw na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby rozpuścić żelatynę. Dolej do reszty soku i wymieszaj.
Mascarpone, śmietankę i cukier ubij na krem. Odłóż około 130 g do dekoracji. Do reszty dodaj serek waniliowy i 225 ml soku pomarańczoqwego z żelatyną. Wymieszaj krótko do połączenia składników. Wylej do szklanek, wstaw do lodówki, a gdy masa lekko stężeje – wylej resztę galaretki.
Udekoruj przed podaniem.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudnosci: prosty