Mini racuszki ziemniaczane - puszyste
Racuszki na slono?-alez tak,jak najbardziej!,jesli uzyjemy ziemniakow gotowanych w ziolach-pycha!
Wlasnie podpowiadam,co mozemy zrobic z ziemniakow pozostalych po obiedzie-racuszki na kolacje-to jasne.
Mozemy je podac jako przekaske ,lub zamiast ziemniakow do miesa,z sosem lub bez-sa chrupiace i w srodku b.puszyste-polecam!
Zapraszam!
Mini racuszki ziemniaczane-puszyste
.5 ziemniakow gotowanych w mundurkach
.1 jajko
.3 lyzki maki pszennej
.1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
.1/2 szklanki wody mineralnej ( lepiej gazowanej )
.szczypta soli
Wykonanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach,potem przeciskamy przez praske i pozostawiamy do zupelnego wystudzenia.
Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.
Do ziemniakow dodajemy jajko i wode,laczymy i dodajemy na koniec make.
Gotowe ciasto powinno byc dosc geste,wtedy to za pomoca malej lyzeczki wykladamy porcje ciasta na goracy tluszcz,smazymy po kilka minut z obu stron na zloto.
Racuszki wykladamy na papier kuchenny i podajemy w/g naszych potrzeb-lecz na goraco.
Smacznego!