Mini kotleciki z cukinią i parmezanem
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Nie lubię, kiedy coś się ma zmarnować więc leżącą w lodówce już jakiś czas cukinię starłam na tarce i dodałam do masy na kotlety mielone. Dodałam także odrobinę papryczki chilli oraz garść startego parmezanu. Nie spodziewałam się, że to co powstanie będzie smakowało tak wspaniale. Genialna odmiana od zwykłych kotletów mielonych. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
- mięso mielone wieprzowe - 500 g
- cukinia - 1 mała szt.
- papryczka chilli - 1/4 strączka
- starty parmezan - 1 garść
- czosnek - 2 ząbki
- jajko - 1 szt.
- sól - do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta
W misce umieścić mięso. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cukinię (razem ze skórką) i parmezan. Dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formować płaskie mini kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Smacznego:)