Mini burgery z Gotowych na wszystko
Dawno nie było na blogu
„Gotowych na wszystko”, choć mam w zanadrzu jeszcze kilkanaście kąsków z tego
serialu. Te mini-cheeseburgery są świetną propozycją na imprezę. Z resztą w
serialu właśnie na imprezie zostały podane, a dokładniej w ostatnim odcinku
siódmego sezonu.
Dodatki można dowolnie modyfikować, ale przy burgerach w wersji mini lepiej, że „mini” odnosiło się do wszystkiego, również do ilości dodatków. Zdecydowanie ułatwi to jedzenie i nie ubrudzenie siebie tym co wypadło z burgera ;)
SKŁADNIKI: ok. 12-14 małych porcji Na bułki:
PRZYGOTOWANIE:
Bułki:
Dodatki można dowolnie modyfikować, ale przy burgerach w wersji mini lepiej, że „mini” odnosiło się do wszystkiego, również do ilości dodatków. Zdecydowanie ułatwi to jedzenie i nie ubrudzenie siebie tym co wypadło z burgera ;)
SKŁADNIKI: ok. 12-14 małych porcji Na bułki:
- 30 g drożdży
- 600 g mąki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 250 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 1 jajko do posmarowania bułek
- opcjonalnie: mak, sezam, czarnuszka do posypania bułek
- 500 g mielonej wołowiny, wieprzowiny, lub drobiu (może być też mieszane mięso)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula drobno posiekana
- sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy
- olej do smażenia
- kilka/kilkanaście plasterków sera topionego
PRZYGOTOWANIE:
Bułki:
- Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu i mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, wodę, oliwę oraz zaczyn z drożdży i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie podzielić ciasto na kilkanaście równych części, uformować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać ziarnami i piec przez ok. 20-30min.
- Mięso włożyć do miski, dodać musztardę, cebulkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i formować małe kotleciki, takie aby wielkością odpowiadały przygotowanym bułkom.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju.
- Upieczone i wystudzone bułki przekroić na pół i opiec na blaszcz lub patelni od przekrojonej strony.
- Posmarować ketchupem, na to położyć kotlet, ser i ulubione dodatki, złożyć i gotowe! ;)