Mini bułeczki

Mini bułeczki

 

Zdjęcie - Mini bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g mąki typ „00”
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ¾ łyżeczki cukru
  • olej kujawski tłoczony na zimno len
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Zdjęcie - Mini bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Mleko łączymy z drożdżami i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski lub robota kuchennego. Dodajemy sól, olej i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno być elastyczne. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy mini bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy jeszcze na około 10 minut.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni – opcja góra-dół.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 10 minut.

Bułeczki podajemy z Kujawskim olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Kategorie przepisów