Mini brioszki
Brioszki to francuskie bułeczki śniadaniowe z dużą ilością masła i jajek. Moje są bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiłam je z ciasta z którego zwykle piekę najsmaczniejszą chałkę. Mini bułeczki są równie pyszne. Idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, a z uwagi na rozmiar świetne do koszyczka wielkanocnego. Dzieciom na pewno się spodobają. Do ich upieczenia użyłam foremek muffinkowych.
Składniki na 9 brioszek:
250 mąki pszennej orkiszowej
25 g cukru
25 g masła
125 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania suchych drożdży
1 maleńkie jajko
1 łyżka cukru perłowego (Hagelzucker)
Do posmarowania:
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
Wykonanie:
- Powtarzamy wszystkie czynności jak przy wykonywaniu ciasta drożdżowego ( np.przepis tutaj)
- Formujemy z ciasta wałek i odcinamy 9 równych części. Z każdej części robimy jedną dużą kulkę i drugą maleńką. W przygotowanych foremkach silikonowych układamy duże kulki. Małą kulkę zwilżamy wodą i przyklejamy do dużej. Odstawić do napuszenia przykryte ściereczką. Powinny podwoić objętość.
- Wszytkie brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Po upieczeniu będą śliczne, rumiane.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika) do 175 ° C i piec 12-15 minut. Studzić na kratce. Serwować z masłem, twarożkiem lub konfiturą. Smacznego!