Mince pies - świąteczne babeczki
Babeczki to angielskie przysmaki,szczegolnie uroczo smakuja w okresie Swiat Bozego Narodzenia,poniewaz pachna cynamonem i gozdzikami,w polaczeniu z masa suszonych owocow i rumu.
Jesli chcemy podkreslic swiateczny nastroj,przykrywamy babeczke gwiazdka z ciasta.
Mince pies -swiateczne babeczki
Ciasto kruche
. 300 gr szklanki maki pszennej
. 200 gr margaryny
. 100 gr cukru pudru
. 1 jajko + 1 zoltko
. 1 lyzeczka proszku do pieczenia
. skorka otarta z cytryny
Farsz
. 2 szklanki suszonych owocow ( rodzynki ,morele,figi,sliwki )
. 2 lyzki rumu lub innego alkoholu
. 1 lyzka miodu
- kilka gozdzikow i cynamon
Wykonanie
Ciasto
- wszystkie skladniki na ciasto szybko zagniatamy,owijamy folia i odstawiamy do lodowki na 1/2 h
- suszone owoce rozdrabniamy za pomoca noza ,przekladamy do rondelka i dodajemy rum
- dodajemy takze miod,cynamon i zmiksowane gozdziki dobrze mieszamy i podgrzewamy
- gotujemy calosc na bardzo wolnym ogniu,ciagle mieszamy ok. 20 min - odstawiamy do calkowitego wystygniecia
- forme do muffinek smarujemy maslem zaglebienia i pudrujemy maka
- ciasto walkujemy ,potem z niego wykrawamy krazki
- umieszczamy je we wnetrzach formy
- za pomoca lyzeczki przekladamy mase owocowa
- z pozoslalego ciasta wykrawamy gwiazdki i umieszczamy je posrodku
- pieczemy w temp. 180stC przez 15,20 min
- wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!