Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane



Zdjęcie - Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Obiecałam co prawda, że następne ciasteczka owsiane będą z daktylami, ale muszę niestety najpierw spożytkować spory zapas migdałów i suszonych moreli jaki mi został po świętach. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Przyjdzie i na nie pora. Migdałowo-morelowe też smakują znakomicie. Tym razem zmniejszyłam nieco ilość cukru, zastępując go częściowo miodem.”

Zdjęcie - Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane (przepis własny)
Składniki na ok. 25 szt.
150g miękkiego masła
200g mąki
200g zmielonych płatków owsianych górskich
50g białego cukru
50g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g posiekanych migdałów bez skórki
100g pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli

Utrzeć miękkie masło na puch z miodem. Dodać połowę białego cukru i jajko. Ucierać ok. 5 minut. Cały czas ucierając dosypywać stopniowo pozostały cukier biały, trzcinowy i waniliowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi płatkami. Wsypać do masy i całość wymieszać. Na końcu wsypać posiekane migdały i morele i jeszcze raz krótko wymieszać.

Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dobrze się przy tym sprawdza mała łyżka do lodów, ciasteczka wychodzą równej wielkości. Układać na blasze wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w odstępach ok. 3cm bo ciasteczka trochę się powiększą w trakcie pieczenia. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Ciasteczka powinny lekko się przyrumienić. Zostawić na blasze do wystudzenia. Przechowywać w metalowym pudełku.

Przepis dodaję do akcji : Zdjęcie - Migdałowo-morelowe ciasteczka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy