Migdałowe placuszki z truskawkami
Zabieram Was dziś na śniadanie do Tiffany’ego! Jest tam zawsze tak cudownie, że aż chce się trochę pomigdalić. Dlatego przygotowałam szybki przepis dla Pana, jak i Pani na migdałowe pankejki. Każdy placuszek zdobiony jest soczystą truskawką lepką od złocistego syropu klonowego. Śniadanie na wagę złota.
Migdałowe placuszki z truskawkami
- szklanka mąki migdałowej lub 1/2 szklanki mąki migdałowej i 1/2 szklanki mąki pszennej *
- jajko
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- Dodatki:
- płatki migdałowe
- truskawki
- Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Do misy wsypujemy mąkę lub mąki. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtko jajka.
- Stopniowo wlewamy mleko migdałowe na przemian z roztopionym masłem klarowanym i łączymy. Na koniec dodajemy pianę z białką i delikatnie mieszamy.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej patelni przez ok. 2 minuty z jednej strony, następnie kładziemy plasterek truskawki i odwracamy na drugą stronę, smażymy kolejne 2 minuty.
- Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałowe.
- Placuszki posypujemy płatkami i serwujemy z syropem klonowym.