Miętowy chleb pełnoziarnisty
Czasem nachodzi mnie na nietypowe smaki. Prawdę mówiąc, na stronie znajduje się już sporo przepisów (to mało powiedziane, jest ich setki!) i czasem trudno wpaść na połączenia smakowe, których jeszcze nie przetestowałyśmy. Czasami rodzi to dziwne pomysły, czasami bardziej oczywiste skojarzenia. Ja z natury jestem eksperymentatorką kulinarną, więc nie ma dla mnie połączeń niemożliwych. Choć, fakt, po spróbowaniu niektóre okazują się fatalne w skutkach.
Jakiś czas temu wymyśliłam sobie chleb miętowy. Dlaczego by nie spróbować? Inne zioła do chleba pasują idealnie, lecz chodny aromat mięty niespecjalnie kojarzy się z pieczywem. Nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz. I tak właśnie było tym razem.
I wiecie co? Może nie jest to rozmaryn, czy oregano, które jakby z góry stworzone są jako dodatek do pieczywa, ale gra to całkiem nieźle. Mięta jest wyczuwalna w smaku i pasuje zarówno do połączeń słodkich, jak i wytrawnych. Polecam smakowym eksperymentatorom.
Miętowy chleb pełnoziarnisty Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 585 mąki pszennej pełnoziarnistej
- garść świeżej mięty
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 375 ml ciepłej wody
- Posiekaj miętę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć lekko lepkie ciasto.
- Umieść ciasto w 30-centymetrowej, wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Posyp lekko mąką z góry i uklep ciasto w formie.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 h do wyrośnięcia.
- Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb ok. 25-30 minut.
- Wyjmij z piekarnika, foremki i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.